Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων ,το Δημοτικό Σχολείο Βαλτερού με όλες τις τάξεις πραγματοποίησε την Παρασκευή 8/04/2022 εκδρομή με πρώτη στάση τα Οχυρά του Ρούπελ όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν αρχικά για την ιστορία των Οχυρών και μετά ξεναγήθηκαν στο χώρο.
Ο στρατιώτης-ξεναγός που ανέλαβε την ενημέρωσή μας ήταν πολύ κατατοπιστικός και εξαίρετος στον τρόπο που μας μετέφερε την ιστορία των Οχυρών.
Ξεκινήσαμε από το παρατηρητήριο, όπου ακούσαμε για ποιον λόγο άρχισε το 1935 το χτίσιμο των 21 Οχυρών (5 επισκέψιμα σήμερα), τι κάλυπταν, ποιοι ήταν οι κατασκευαστές τους, τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν και ποια ήταν η πολιτική ηγεσία που ολοκλήρωσε το έργο με την έναρξη του πολέμου του 1940. Τέλος μας εξήγησε για τη Μάχη των Οχυρών με τους Γερμανούς στις 6 Απριλίου 1941 και πώς εξελίχτηκαν οι μέρες εκείνες. Στη συνέχεια κατεβήκαμε στις στοές, περπατώντας για 150 μ. κάτω από τη γη. Διαπιστώσαμε ότι μια ολόκληρη πολιτεία βρισκόταν εκεί κάτω και οι στρατιώτες θα μπορούσαν να μείνουν πολλές μέρες χωρίς να χρειάζονται να ανεφοδιαστούν, αλλά και να βγουν.
Ρίγη συγκίνησης και θαυμασμός μας κατέλαβε με το θάρρος την αυταπάρνηση και την αγάπη προς την πατρίδα τους που επέδειξαν οι προπαππούδες μας.
Τέτοιου είδους εκδρομές έχουν ιδιαίτερη αξία στη διαδικασία της εκπαίδευσης γιατί καλύπτουν πολλά κενά των σχολικών βιβλίων και μαθαίνουμε πράγματα από πρώτο χέρι και μάλιστα με τρόπο βιωματικό που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μας…
“Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται”
Η επόμενη στάση μας ήταν η Παλαιοντολογική Έκθεση στη Θερμοπηγή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ενημέρωση για τα ευρήματα στην περιοχή και έθεσαν ερωτήματα και απορίες .
Αν και πρόκειται για ένα μικρό μουσείο που ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το 2001 και θεσμοθετήθηκε το 2004, εντούτοις, αποτελεί μια κυψέλη πολύτιμων πληροφοριών για την προϊστορία της περιοχής η οποία παραμένει ακόμα άγνωστη στους περισσότερους. Και ίσως να παρέμενε για πολλά χρόνια στο σκοτάδι, αν ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, το καλοκαίρι του 1997, δεν άνοιγε το δρόμο για την ανακάλυψη σημαντικών απολιθωμάτων που επρόκειτο να ρίξουν φως στην πλούσια προϊστορική ζωή της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.
Ήταν τότε που ο σιδηροδρομικός, Γιώργος Τομπουλίδης, παρατήρησε απολιθωμένα οστά ζώων σε ένα μονοπάτι, στη θέση Πευκάκια της Θερμοπηγής. Ένα χρόνο μετά, το 1998, έφερε ένα δείγμα στο ΑΠΘ. Η τυχαία συνάντησή του με την παλαιοντολόγο, Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά και η μελέτη που ακλούθησε από την ίδια, έδειξε πως επρόκειτο για ένα απολίθωμα προϊστορικής καμηλοπαρδάλης που παρουσίαζε μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Πέτρο και την συνεργάτιδά του κ, Χριστίνα για την πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση που παρείχαν στα παιδιά μας για την ιστορία του μουσείου και τα ευρήματα που φιλοξενούνται στο χώρο του.Να ευχαριστήσουμε θερμά το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου μας για την ευγενική του χορηγία να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών μας πληρώνοντας εξ ολοκλήρου το λεωφορείο που μας μετέφερε
Ακολούθησε ώρα ξεκούρασης και χαλάρωσης στον καταπράσινο αύλειο χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου Θερμοπηγής.









































